iluzionism de exceptie cu banii din CAS

Una dintre temele intens dezbatute pe toate canalele media este mult controversata marire a varstei de pensionare la 65 ani. Ascultand rationamentele “guvernantilor prin asumare”, cat pe ce sa ajung la concluzia ca ar trebui sa fiu fericit cu taxele astea “mici” de acum.

Desteptarea mi-a fost, insa, inspirata de mesajul unui coleg, care ma invita la un exercitiu de gandire pe tema contributiei la bugetul asigurarilor sociale. Mirarea mi-a fost mare; tocmai ce am descoperit poate cel mai mare program de iluzionism modern: convingerea unui intreg popor ca oricat ar plati tot nu e de ajuns.

Pensia lui Gigel – studiu de caz

Sa facem urmatorul calcul (de dragul demonstratiei, vom presupune ca traim într-o lume în care nu exista inflatie si în care preturile, salariile  si taxele sunt înghetate la nivelul de acum):

Gigel e un tânar care tocmai se  angajeaza. Ca orice tânar, salariul lui net de încadrare nu e nici prea prea, nici foarte foarte: sa presupunem ca e de 1100 de lei.

Gigel are 23 de ani. Întrucât e criza si criza va dura – sa presupunem! – multa vreme de acum încolo, hai sa zicem ca în 2015 leafa lui Gigel va fi tot de 1100 de lei.

Ba chiar sa fim si mai rai si sa zicem ca Gigel va ramane un tampit toata viata si nu i se va creste niciodata salariul.

Daca CAS-ul cumulat de la angajat si angajator este de 31,3%, rezulta o contributie lunara pentru pensia individului Gigel de 477 lei/luna.

Daca Gigel s-ar pensiona la termenele standard, observam ca acesta a contribuit cu 477 lei/luna timp de 42 de ani, adica 504 luni.

Presupunand ca toti banii vor sta intr-o valiza si nu intr-un cont care ii va multiplica macar prin dobanda, totalul contributiei sale va fi de 240.408 lei.

Acum sa vedem si ce inseamna pensia pe care i-ar returna-o statul.

Raportand, ca la carte, venitul brut al lui Gigel (1525 lei) la salariul mediu brut pe economie (1767lei) obtinem punctajul lunar de 0,86 puncte pensie.

Cum acesta a avut mereu aceleasi venituri, 0,86 puncte de pensie va fi si media pe intreaga perioada de cotizare.

Calculand optimist punctul de pensie conform legii si nu a realitatii, vom folosi valoarea “maxima” de 45% din salariul mediu brut pe economie si vom afla ca pensia cuvenita este de 630,21 lei/luna.

Cum speranta de viata la barbati, in Romania este de 68-69 ani, statistic vorbind, Gigel va primi pensie timp de maxim 4 ani.

La un calcul rapid vedem ca primeste inapoi, in total, sub forma de pensie 30.251 lei, la o contributie totala de 240.408 lei.

WOW!!!! Ce performanta!

Sa raportam totalul pensiei la contributia lunara:

30.251 lei / 477 lei/luna = 63,4 luni adica 5 ani si 4 luni.

Pai daca la 28 ani Gigel si-a acoperit deja prin contributie toata suma ce-i va reveni ca pensie, ce plateste pana la 65 de ani ?

Unde e diferenta de bani?

De fapt, ce gauri acopera munca de o viata a lui Gigel?

Si de ce trebuie Gigel sa munceasca 37 de ani pentru ca banii lui sa se duca în alta parte decât în propria  bunastare de dupa pensionare?

Concluzia guvernului Boc: poporul trebuie sa munceasca mai mult.

PS: mi-e si frica sa ma apuc de calcule la contributia pentru sanatate sau cea pentru somaj

PS2: traim in Romania si ne meritam soarta

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s