Falimentul politicilor pentru Turism in 2010 – Eurostat

Ieri au fost facute publice datele Eurostat despre evolutia turismului in UE in 2010, comparativ cu 2009. Analiza cifrelor ne arata dezastrul economic in care se afla Romania si falimentul politicilor pentru turism din aceasta perioada. Astfel:
1. Romania este tara cu cea mai mare scadere a numarului de nopti petrecute in structurile de primire turistica din UE (-8,7%)
Majoritatea tarilor UE au avut cresteri la acest capitol pentru 2010. Polonia este lider cu o crestere de +10,4%. Pe ultimul loc este Romania cu o scadere de -8,7%, urmata de Grecia cu -2,2%.
Aceste cifre ne arata scaderea dramatica a nivelului de trai din Romania. Aceasta concluzie este argumentata si de elementul urmator.
2. Romania este a doua tara din UE (dupa Bulgaria) cu cele mai mari scaderi la numarul de vacante petrecut de rezidenti in 2010 (-11,1%)
Vacantele petrecute de cetatenii romani au scazut cu -10,7% la intern (turismul domestic) si cu -15,5% la extern (outbound).
Cetatenii polonezi au avut o crestere cu 6,5% a numarului de vacante in 2010, in comparatie cu 2009.
3. Romania este tara din UE cu cel mai scazut procentaj de nopti petrecute de  turistii straini (ne-rezidenti) in 2010 (18%)
Aceasta cifra ne indica falimentul politicii de promovare a brandului de tara in conditiile in care produsul oferit de turismul romanesc nu se ridica la un grad minim de satisfactie intalnit in UE.
La polul opus, Bulgaria are 70% procentul de nopti petrecute de cetatenii ne-rezidenti.
La capitolul nopti petrecute de rezidenti, Polonia ocupa primul loc cu o crestere de +11,8%
Toate aceste date ne arata ca doamna Udrea minte ca turismul romanesc a iesit din criza, din contra am preluat „lanterna rosie” a UE la mai multe capitole.
Datele complete de la Eurostat, facute publice ieri 28.02.2011 le puteti gasi aici: Eurostat newsreleaseeurostat – statistics in focus

Lasă un comentariu