1% din PIB pentru Tineret si Sport!!!

De ce 1% din PIB pentru Tineret si Sport? 

Bolile de inimă, cancerul şi problemele aparatului digestiv sunt principalele cauze de mortalitate în România (Centrul de Statistică din cadrul Ministerului Sănătăţii).

Cauzele acestor rezultante sunt: sedentarismul şi lipsa educaţiei, alimentaţia haotică, sărăcia şi marginalizarea unor segmente ale populaţiei.

Indicii de mortalitate au crescut în ultimii ani la cote alarmante, surclasând rata natalităţii, astfel încât se înregistrează un deficit continuu demografic natural şi o îmbătrânire a populaţiei.

România ocupa în 2010 locul 3 în Europa în ceea ce priveşte obezitatea;

România ocupă locul 1 în Europa la indicele de mortalitate din cauza cirozei hepatice, având la bază consumul exagerat de alcool. Peste 70% dintre subiecţi sunt din mediul rural. NUMAI 6 persoane din 100 efectuează exerciţii fizice în mod constant (zilnic sau de cel puţin de 2-3 ori săptămânal) în mediul urban. NUMAI 1 persoană la 100  efectuează exerciţii fizice programate într-o lună calendaristică în mediul rural.

Consecinţele privind politicile neflexibile în domeniul educaţiei fizice şi a sportului:

•afectarea stării generale de sănătate a naţiunii;

• diminuarea drastică a obişnuinţei de practicare a sportului şi a educaţiei prin sport;

•slabele rezultate sportive în plan internaţional;

•indicele crescut  mortalitate având la bază alimentaţia haotică, lipsa efortului

•fizic verificat/controlat ştiinţific;

•creşterea consumului de droguri şi substanţe interzise;

•creşterea consumului de tutun şi alcool.

Romania nu are o strategie nationala in domeniul educatiei fizice si a sportului iar politicile pentru tineret nu incurajeaza tinerii sa se implice activ si responsabil in proiecte de lunga durata si cu o finalitate clara. Mai mult decat atat, tinerii din Romania, fie dupa terminarea studiilor sau chiar in timpul lor, prefera sa emigreze, statul roman neasigurandu-le garantii pentru a-si continua sau finaliza proiectele.

Sistemul national pentru educatie fizica si sport este ineficient datorita colaborarii defectuoase a factorilor implicati (A.N.S., M.E.C.T.S., M.S., M.A.P.N., C.O.S.R., etc.).

Infrastuctura din sistemul naţional pentru educaţie fizică şi sport este în proporţie de 75% una de nivelul anilor 1980. Ea este insuficientă şi de calitate slabă.

Materializarea proiectelor recente privind construirea Complexului Naţional Arena, a stadioanelor de la Cluj şi Ploieşti sunt paşi timizi în încercarea de aliniere a României la circuitul european de facilităţi sportive care să contribuie la popularizarea sportului, dar mai ales la implicarea activă a cetăţenilor în sport şi la îmbrăţişarea practicării în mod regulat, de către aceştia, a exerciţiilor fizice regulate, permanente.

Legislaţia slabă din domeniul sportului nu reglementează satisfăcător urmatoarele:

•finanţarea necesară;

•parteneriatul public-privat în sport;

•sponsorizarea în cote financiare necesare;

•re-locarea către sport a unor cote mai mari din impozitul pe consumul de alcool şi tutun;

•destinaţia cotelor de impozitare pe consumul produselor de tip junk food;

•direcţionarea către sport a unor cote decente din încasările Loteriei Naţionale;

•evidenţierea clară a bazelor sportive în Registrul Naţional al Bazelor Sportive şi măsurile de combatere a schimbării destinaţiei lor, precum şi a celor de scoatere a acestora din circuit fie prin schimbarea destinaţiei, fie prin închiderea lor nejustificată.

Cercetarea si asistenta stiintifica in sport sunt domenii care  activeaza timid fara sprijin din partea autoritatilor. În afară de activitatea Institutului Naţional de Cercetare pentru Sport şi a Agenţiei Naţionale Anti-doping nu regăsim în România alte organisme care să activeze în acest domeniu. Dacă Agenţia Naţională Antidoping are o activitate importantă, fiind clasată pe locul 7 în Europa ca şi dotare, activitate (specialişti) dar şi ca iniţiative legislative, I.N.C.S. îşi desfăşoară o activitate pe un buget incredibil de mic, “cercetarea” fiind numai o activitate pompos denumită astfel.

Tinerii nostri prefera sa-si gaseasca locuri de munca mult mai bine platite in statele UE sau in afara uniunii. Statul roman cheltuie sume importante pentru pregatirea specialistilor de maine…pentru alte natiuni. Finantarea cu 1 % din PIB a sistemului pentru sport si tineret este doar una din masurile care trebuie luate pentru optimizarea acestui sistem.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s