TNL a obtinut o victorie politica importanta la Congresul LYMEC de la Barcelona

Sâmbătă, 5 noiembrie 2011, Congresul Tineretului Liberal European (LYMEC), care are loc în perioada 2-6 noiembrie la Barcelona, a adoptat cu unanimitate de voturi Rezoluția ”Sfârșitul tuturor restricțiilor privind libera circulație a forței de muncă în Uniunea Europeană”. Documentul a fost redactat pe baza propunerii delegației Tineretului Național Liberal, care a avut inițiativa unei rezoluții împotriva restricțiilor pe piața muncii impuse de Spania cetățenilor români. Propunerea inițială a reprezentanților României a fost asumată și de către delegația daneză care a devenit, alături de TNL, inițiator al Rezoluției adoptate de către Congres.

Obținerea unanimității pentru Rezoluția propusă de tinerii liberali români dovedește o largă susținere a liderilor europeni pentru ca România să fie tratată ca partener egal al oricărui stat din Uniunea Europeană. Faptul că actuala putere de la București este incapabilă să susțină interesele cetățenilor români este regretabil și reprezintă un motiv în plus pentru ca Partidul Național Liberal, prin toate structurile sale, să se implice în promovarea României și a cetățenilor săi.

Astfel, Rezoluția propusă de Tineretul Național Liberal reiterează responsabilitatea liderilor europeni de a respecta Tratatul de Instituire a Comunității Europene care prevede patru libertăți fundamentale: libera circulație a bunurilor, persoanelor, serviciilor și capitalului pe piața europeană.

Prin intermediul Rezoluției, tinerii liberali europeni solicită următoarele:

–        Susținerea de către Grupul ALDE a unei poziții clare împotriva curentului de măsuri protecționiste adoptate de Spania;

–        Realizarea unor acțiuni de către grupul ALDE în vederea definitivării conceptului de Acorduri de tranziția pe piața muncii cu noile state membre UE;

–        Promovarea de către toate organizațiile LYMEC a liberei circulații pe piața muncii din  UE.

La finalul dezbaterii, Sir Graham Watson, Membru Liberal-Democrat al Parlamentului European, a comentat decizia restricționării accesului cetățenilor români pe piața muncii din Spania: ”Această măsură dăunează solidarității în cadrul U.E. și privează Spania de muncitori dedicați și calificați. Tipurile de muncă pe care românii o prestează aici (n.r. în Spania) nu sunt foarte solicitate de localnici, iar, în unele cazuri, există chiar o penurie de muncitori pentru aceste activități. Mai mult decât atât, libertatea de mișcare este un principiu fundamental al U.E., de care beneficiază toți cetățenii europeni, nu doar cei din zona de est a continentului.”

Tinerii liberali spanioli au susținut Rezoluția României, în pofida acualului guvern spaniol. Prin vocea președintelui lor, parlamentarul Gerard Figueras, tinerii reprezentanți ai Partidului Liberal Catalan au solicitat guvernului înlăturarea imediată a restricțiilor impuse cetățenilor români. ”Toți cetățenii europeni au dreptul de a munci oriunde în Europa, mai ales în Catalonia, unde ei sunt recunoscuți ca forță de muncă valoroasă și ca buni cetățeni.”, a spus acesta în fața participanților la Congres.

Tineretul Național Liberal mulțumește tinerilor liberali europeni și consideră că votul acestora în favoarea Rezoluției propuse de România în Congresul LYMEC este dovada credinței că viitorul Europei trebuie să se bazeze pe consens și pe drepturi egale pentru toți cetățenii europeni.

Din delegația TNL la Congresul LYMEC fac parte: Claudia Benchescu, membru în Biroul European LYMEC, Silviu Grigorescu – Ofiter International, Cosmin Lefter – Secretar Executiv TNL, Sabin Popescu – reprezentant TNL Diaspora. Textul rezoluției a fost elaborat de Cosmin Lefter, în calitate de vicepreședinte al Comisiilor de specialitate TNL și a fost aprobat în ședința Biroului Permanent Național al TNL din data de 23 octombrie 2011.

Amintim că la 1 decembrie 2009, Spania a ridicat restricțiile impuse cetățenilor români și bulgari, fapt care făcea imposibilă o revenire a aplicării restricțiilor. Cu toate acestea, Comisia Europeană a apropat o derogare pentru ca Spania să poată aplica restricțiile solicitate prin activarea clauzei de salvgardare, la 28 iulie 2011. Mai mult decât atât, nu există certitudine, din partea Spaniei sau a Comisiei Europene, pentru ca restricțiile să fie ridicate la 31 decembrie 2012. Trebuie specificat faptul că principalul partid de opoziție, Partidul Popular Spaniol, și-a declarat încă de la început rezervele privind restricțiile impuse cetățenilor români.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s